Eines de l'usuari

Eines del lloc


relectroplus:14.05.13

Relectro Plus: 14.05.13

Convocatòria

A la CT de la setmana passada un dels temes centrals varen ser els ajustos pressupostaris que caldrà fer de cara als accessos 2014 de la BDC. Els vostres directors han encarregat al nostre grup que comencem a analitzar i prioritzar les renovacions que caldrà fer i, per eliminació, quins són els recursos als quals caldria renunciar si fos necessari (especialment en bases de dades i programaris). També aprofitarem la reunió per avançar amb el programa de compra coordinada de llibres electrònics. Per tot això us convoquem a la següent reunió de treball: dimarts 14 de maig de 2013, de 10 a 13:00h. Oficina del CBUC (Edifici Nexus, 4a planta, despatx 403. C/Gran Capità, 2-4. 08034 Barcelona).

Ordre del dia

  • Despesa centralitzada (bbdd i programaris + ORO): priorització dels recursos a renovar
  • Despesa descentralitzada (revistes): mecanismes i estratègies de reducció de costos
  • Llibres electrònics: coordinació Wiley + selecció E-Libro/Ebrary
  • BDC i accessos autoritzats
  • Torn obert

Assistents

Resum de la reunió

  • Despesa centralitzada- donat que els ingressos per aquesta partida no cobreixen la totalitat de la despesa prevista, es decideix proposar a la CT que no es renovin (de moment i per diferents motius) Aranzadi, ORO, QuestionPoint i RefWorks. Pel que fa a Aranzadi, es decideix crear un petit grup de treball (UB, UAB, UPF, UOC) que estudïi les conseqüències del pas de la versió Premium a Academic i que n'informi a la CT. Respecte a RefWorks caldrà veure els resultats del treballs que està fent el grup de treball especialitzat en relació a Mendeley o altres alternatives. ORO i QuestionPoint tenen un interès més baix i per tant es podrien cancel·lar per a eixugar el “dèficit” d'aquesta partida (i es podrien negociar com AxA). La resta de productes de la BDC centralitzada es podrien renovar sense problemes i per tant es proposarà la seva renovació a la propera CT.
  • Despesa descentralitzada - s'informa al grup dels treballs que s'estan fent a diferents nivells (REBIUN/FECYT, consorcis espanyols i CBUC) per tal de reduïr el cost de les revistes electròniques. Tot i no saber encara quines aportacions podran fer les biblioteques a les revistes de la BDC, són de preveure disminucions importants. Per tant s'acullen molt bé les propostes de Wiley (-7,5% sense perdre contingut) i Elsevier (-10% renunciant a certs drets d'arxiu); el grup creu que aquesta darrera possibilitat té més avantatges que inconvenients. En cas de caldre una més gran reducció de cost, els paquets de revistes “més prescindibles” continuarien sent Emerald i Sage.
  • Llibres electrònics - es centren els esforços en Wiley i E-Libro (i potser més endavant en Springer o altres). Respecte a Wiley (transparència 15 del ppt) es donen instruccions concretes sobre com fer-hi ja les compres directament a l'editor (el contacte és Cristina de Bufalà “cdebufalap@wiley.com”) o bé a distribuïdors (excepte agregadors!). En aquest cas, Wiley mateix és el propietari del contingut, els llibres no tenen DRM i l'accés és multiusuari. Un cas diferent és el d'E-Libro (transparència 17 del ppt), doncs es tracta d'un agregador que ha de negociar les condicions d'accés amb cadascun dels editors que representa. El grup comenta que, tot i ésser actualment el proveïdor amb més llibres en castellà, la seva plataforma de consulta té mancances, els llibres tenen DRM, i (per a obtenir un bon preu) la consulta es limita a 2-3 usuaris simultanis. Malgrat tot, es farà un “assaig de selecció” amb els 4.000 llibres de ciències socials i humanitats disponibles en compra (tot i que per a fer-ho més fàcil podem treballar amb un grup de deu editorials que sumen uns 800 llibres). Les biblioteques interessades en participar en la compra coordinada a E-Libro enviaran a l'Oficina del CBUC les seves propostes (encara sense compromís de compra) i l'Oficina les ajuntarà per detectar/proposar coincidències entre elles. Amb això es veurà com es podria tirar endavant amb la compra coordinada amb aquest agregador, si és que fos el cas.
  • Altres temes - s'informa al grup dels treballs que s'estan duent a terme per a regularitzar els accessos autoritzats a la BDC, així com de que les llicències dels recursos de la BDC permeten en la seva gran majoria usar els continguts als campus virtuals i dossiers electrònics dels seus membres.

Documents


Tornar


Eines de la pàgina