Eines de l'usuari

Eines del lloc


relectroplus:18.03.10

Relectro Plus: 18.03.10

Convocatòria

Com ja vam comentar a la reunió del passat dia 4 de febrer, enguany hem de revisar els continguts de la BDC i proposar eventuals cancel·lacions/substitucions per a fer front als aprox. 200.000€ que falten per a pagar totes les subscripcions 2011. Aquests dies estem començant a rebre les vostres propostes i les dels proveïdors. Per tant us convoco a una nova reunió del grup RelectroPlus on les comentarem i que ens ajudarà a preparar un document per a presentar a la propera Comissió Tècnica (que tindrà lloc a meitat d'abril). També podem aprofitar per a veure quines subscripcions, sobretot de revistes, es proposa renovar i començar a negociar amb els editors (previ acord de la CT). Convocatòria: dijous 18 de març de 2010, de 10 a 13:30h aprox., Sala de Juntes del CESCA (edifici Annexus, darrera del Nexus, C/Gran Capità, s/n. 08034 Barcelona).

Ordre del dia

 • Revisió de la BDC
 • Renovacions de subscripcions
 • Torn obert

Assistents

Resum de la reunió

 • A l'inici de la reunió en Lluís Anglada explica al grup el partenariat CCUC que s'està duent a terme amb l'empresa Innovative.
 • El principal punt de l'ordre del dia és la revisió de costos de la BDC 2011. Es comenten els informes que han elaborat les biblioteques del CBUC i també les propostes rebudes dels agregadors amb qui l'Oficina del CBUC es va reunir a principis de febrer.
 • S'aprofita la reunió per a recordar que estem en període de valorar les renovacions de subscripcions, especialment els acords plurianuals que caldria renovar si fos el cas (sobretot revistes electròniques).
 • Fora de l'ordre del dia es comenten tres temes: ISI WOK (el CBUC coordinarà les propostes de millora que les institucions vulguin fer al contracte FECYT), Elsevier (el dia 17 es va fer una reunió a Madrid entre els consorcis espanyols i aquest editor per a intentar millorar les condicions dels acords actuals mitjançant una acció coordinada), i Linguistics Bibliography Online (una base de dades recomanada per l'AQU i per la qual la UAB proposa fer una subscripció consorciada).

Conclusions

 • Informes de les biblioteques: es fa dificil proposar cancel·lacions perquè, tot i les “redundàncies” analitzades en els quatre informes (que s'adjunten al final d'aquesta pàgina), les bases de dades de la BDC pràcticament són les mínimes que cal tenir per a fer una col·lecció transversal i amb pocs solapaments com la que tenim. A més, la despesa que s'hi fa és menor que la que es fa en revistes electròniques, i per tant l'impacte de les hipotètiques cancel·lacions seria també menor. No obstant això, a cada grup s'identifica una bbdd més “feble” que les altres: BSE, PAO/PIO, Zentralblatt MATH i PQH&MC.
 • Ofertes dels proveïdors: es poden agrupar en tres grans grups (propostes de reducció de costos de les subscripcions actuals, propostes de canvis de plataforma/proveïdor, i propostes de nous productes que podrien substituïr els que ja tenim). Són propostes desiguals entre elles i en molts casos sense concretar preus, però tot i així el grup considera poc cost/efectiu l'opció de canvi de plataforma. En canvi, valora la reducció de preus que per exemple ofereixen ProQuest i Ovid, així com l'alternativa d'ABI Inform en lloc de BSE.
 • Opcions (que poden ser complementàries entre si) per a reduïr els costos de la BDC 2011:
  • Renegociar amb els proveïdors actuals de la BDC, tant de bases de dades com de revistes, per tal d'ajustar/reduïr al màxim els costos 2011
  • Desplaçar els costos dels serveis (RefWorks, QuestionPoint, WorldCat, etc.) a una altra partida del pressupost del CBUC
  • Aconseguir més ingressos: ja sigui per augment de quota BDC, o bé per incorporació de nous membres
  • Substituïr alguna base de dades actual per una de similar i més econòmica
  • I com a darrera opció, cancel·lar (o convertir en AxA?) alguna base de dades de la BDC
 • Propostes concretes a la CT del proper 22 d'abril, en el cas que calgués substituïr/cancel·lar alguna bbdd:
  • El grup valora que les ofertes de ProQuest i Ovid ja contenen unes rebaixes sobre el preu de les seves subscripcions actuals (Factiva, PQH&MC, PIO/PAO, FSTA) que sumen uns 34.000€, la qual cosa reduiria el “dèficit” de la BDC de 200.000€ a 166.000€
  • Per a eixugar aquests 166.000€ es podrien cancel·lar BSE i ORO, que darrerament presenten una tendència a la baixa en el seu ús i que sumen 186.000€ (els 20.000€ a favor del CBUC es podrien guardar per si EBSCO incrementa el cost de PsycInfo i/o per subscriure TSD, lligats tots dos al preu que tenim per BSE)
  • També es podria estudiar més a fons la substitució de BSE per ABI Inform (58.000€ més barat), o bé la renegociació amb EBSCO del preu BSE
 • Renovacions (plurianuals) BDC 2011:
  • Enguany caldria renovar la subscripció consorciada a 7 acords TxT de revistes electròniques (ASM, Blackwell, IH, JSTOR, Oxford Journals, RSC i T&F), i també a 2 acords AxA (Cell Press, SIAM). Si fos el cas, el grup hauria de proposar a la propera CT de 22 d'abril la renovació per tal que després l'Oficina del CBUC pugui començar a negociar els preus i condicions amb els editors per al 2011. Es proposa renovar totes les subscripcions esmentades a no ser que la valoració d'usos i preu per article ho desaconselli, cosa que valoraran els membres del grup (els quals han d'enviar a Núria Comellas els seus comentaris com a màxim el dia 8 d'abril).
  • Pel que fa a la resta de renovacions (bbdd i llibres e-) la gran majoria es veuen afectades per la revisió de costos de la BDC 2011, per la qual cosa quedarien pendents de la decisió de la CT al respecte. No obstant això, es podria proposar la renovació d'Aranzadi, Harrison's Online i IEEEXplore, que no entren dins el grup de revisió de costos.

Documents

PowerPoint de la reunió: 1003relectroplus.ppt

Resum preus/article revistes BDC 2009 [CONFIDENCIAL]: 09revistes_preudown_rplus.xls

Informe BSE/Econlit/Factiva (UAB, UdG i UOC): estudi_bse_econlit_factiva_2.doc, solapament_titols_bse_i_abi.xls

Informe JSTOR/PAO (UPF i BC): comparaciojstor_pao3.doc

Informe Mathscinet/Zentralblatt MATH (UB i UPC): informemathscinetzentralblatt-ub-upc.doc

Informe PQH&MC (UdL, URV i UVic): proquest.doc, proquest1.xls, phmc_24.xls


Tornar


Eines de la pàgina